Energiapuun korjuusta juurikääpäriski

Julkaistu: 18.05.2010

Kantokäsittelyä suositellaan myös pienten puiden kaadossa

Hallituksen tavoitteet lisätä energiapuun käyttöä huomattavasti saattavat pahentaa juurikääpäongelmaa Suomessa, mikäli kantokäsittelyyn ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Tuula Piri kertoo tuoreista tutkimustuloksista, joiden mukaan kuusia ja mäntyjä lahottava juurikääpäsieni voi tarttua myös ranteenpaksuisten kantojen kautta. Ruotsissa tehdyt tutkimukset vahvistavat, että myös nuorilla puilla on juuriyhteyksiä, joista juurikääpä voi levitä viereisiin puihin.


­rotstop_pakkaus2.jpg– Koneellisesti tehdyissä energiahakkuissa hakataan myös paksumpaa puuta. Juurikäävän riski kasvaa aina, mitä suurempi käsittelemätön kanto metsään jää, Piri kertoo. Ruotsissa ongelmaan on jo herätty. Markkinoilta löytyy jo energiapuun korjuuseen tarkoitettu leikkuulaite, joka levittää leikatessaan kantokäsittelyainetta myös ohuempaan risukkoon.

Energiahakkuissa ei suojata

Hallituksen ääneenlausuttu tavoite on lisätä metsästä saatavan puuenergian käyttöä jopa 15 miljoonaa kiintokuutiometriä. Tällä hetkellä energiahakkuissa ei käytetä juuri lainkaan juurikääpää torjuvia kantokäsittelyaineita. Ongelman tiedostamattomuus saattaa olla yksi syy. Toinen on se, että valtion kantokäsittelyyn osoittama Kemera-tuki ei ulotu energiapuun korjuuseen, eivätkä metsänomistajat halua maksaa käsittelyä omasta taskustaan.
– Tästä on jätetty ehdotus, jonka mukaan Kemera-tukea saisi myös energiapuun korjuuseen, Piri kertoo. Piri kollegoineen aikoo tulevana kesänä tutkia myös Suomen energiapuuhakkuita juurikääpä mielessään.
– Parhaillaan etsin kohteita, joissa on korjattu energiapuuta viime kesänä. Näistä otamme näytekiekot juurikäävän varalta. Piri muistuttaa, että lahojen leikkojen ja muun hakkuutähteen korjuu metsästä ei suojaa metsikköä juurikäävän itiötartunnalta.
– Sieni-itiöt kulkevat ilman mukana erittäin pitkiä matkoja. Kantokäsittely on ainoa toimiva tapa torjua juurikääpää.

Lisätietoja:

MMT, vanhempi tutkija Tuula Piri
Metsäntutkimuslaitos
Puhelin: 010 211 2453
Matkapuhelin: 050 391 2453

Rotstop-kantokäsittelyaine, Verdera Oy
Marina Niemi
Puhelin: 010 217372
Matkapuhelin: 050 305 7529